Menu

Frequently Asked Questions

Is de speekseltest betrouwbaar?

Deze test is zeker betrouwbaar. De betrouwbaarheid van het testresultaat is gegarandeerd in groepen waar de prevalentie van hiv (het percentage mensen met hiv in deze groep) hoger is dan 1%. Het is wel belangrijk te weten dat de speekseltest minder accuraat is dan een gewone bloedtest, zeker indien je recent risico op hiv hebt gelopen (minder dan 3 maanden geleden). Indien dit het geval is, raden we je aan om een hiv-test op een bloedstaal te laten uitvoeren.

Hoe neem ik een speekselstaal juist af?

Neem het staafje uit het kokertje. Wrijf met het sponsje gedurende 1 minuut over je tandvlees en de binnenkant van je wang. Wrijf niet te hard, er hoeft geen bloed op het sponsje te zitten. Steek het sponsje terug in het kokertje. Probeer 1 uur voorafgaand aan de afname niet te eten of te drinken (dit kan in theorie de kwaliteit van het speekselstaal verminderen).

Is de website voldoende beveiligd?

Deze website werd speciaal ontwikkeld voor dit project. De veiligheid en privacy van de deelnemers was de voornaamste bekommernis van de onderzoekers. Om een account aan te maken, wordt enkel een e-mailadres en een telefoonnummer gevraagd. Je hoeft geen naam, noch adres door te geven. De identificatie gebeurt aan de hand van een staalnummer, dat willekeurig gegenereerd wordt. Het staalnummer wordt gekoppeld aan je account, waardoor je enkel een resultaat kan bekijken indien je met jouw account aangemeld bent, en het juiste staalnummer ingeeft. Meer informatie.

Waarom hiv testen op speeksel? Hiv is toch niet overdraagbaar door speeksel?

Hiv wordt inderdaad niet overgedragen via speeksel. Er wordt met deze hiv-test niet onderzocht of er virus aanwezig is in het speeksel, wel of er antistoffen tegen hiv aanwezig zijn. Deze antistoffen worden door het immuunsysteem zelf aangemaakt indien een hiv-infectie aanwezig is.

Wat zijn de voor- en nadelen van een swab2know-test?

Voor elke hiv-test kunnen we enkele voordelen en nadelen opnoemen. Voor onze swab2know-test is dat niet anders. De belangrijkste voordelen zijn het comfort voor de deelnemer en de betrouwbaarheid van de test. Zoals steeds zijn er ook enkele nadelen te noemen, zoals een niet-geconfirmeerd testresultaat en geen zekerheid van het testresultaat over recente risico’s. De test garandeert ook geen betrouwbaar resultaat indien de deelnemer onder behandeling voor hiv staat.
Read more »